A short text to describe your forum

 
Άβαταρ μέλους
admin
Site Admin
Θέμα Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: 06 Ιαν 2017, 17:05

Τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων στο εξωτερικό (Brain drain)?

16 Ιαν 2017, 00:41

Τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων στο εξωτερικό (Brain drain)?
 
Αλέξανδρος
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 20 Φεβ 2017, 16:21

Re: Τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων στο εξωτερικό (Brain drain)?

22 Φεβ 2017, 18:31

Αρκεί να καταλάβει κανείς πως ζούμε σε μία Ελλάδα της οποίας το εκπαιδευτικό σύστημα στηρίζεται στην πυρπόληση του μαθητή με πληροφορίες και δεδομένα (άχρηστα συνήθως), με στόχο την αποστήθιση αυτών. Μία Ελλάδα που δεν δίνει έναν επιτυχημένο αγώνα για να μειώσει το ποσοστό ανεργείας των νέων, και όπου οι διασυνδέσεις του κάθε ατόμου έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τις πραγματικές του επαγγελματικές δυνατότητες, έτσι ώστε να βρει μία θέση εργασίας.
Εάν, λοιπόν, δεν καταπολεμηθούν αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά που διέπουν τον ελληνικό χώρο, το φαινόμενο του Brain Drain θα συνεχίσει να υπάρχει, και το πιθανότερο είναι να γίνει πιο έντονο. Πρέπει, επομένως, (1) να δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο θα κερδίζει την εμπιστοσύνη του Έλληνα μαθητή για να παραμείνει στη χώρα και μετά την αποφοίτησή του, (2) να μειωθεί το τερράστιο ποσοστό ανεργίας στους νέους (κάτι που θα επιτευχθεί μέσω συλλογικού έργου για την ενθάρινση απέναντι σε μικρές και μεγάλες εταιρίες και επιχειρήσεις του ελληνικού χώρου για την πρόσληψη περισσότερων νέων), και (3) να ισχύει η ανίσωση: επαγγελματικές δυνατότητες > κοινωνικές διασυνδέσεις.
 
Άβαταρ μέλους
PhilipEgRuGr
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: 14 Μαρ 2017, 18:16
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων στο εξωτερικό (Brain drain)?

15 Μαρ 2017, 16:17

Θα χρειαστεί να προσελκύσουμε τους Έλληνες επενδυτές να επενδύσουν στις καινοτομίες αυτών των νέων (και όχι στο εξωτερικό, για παράδειγμα). Έτσι, θα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την εύρεση είτε κεφαλαίου, είτε υλικών πόρων, ή και οτιδήποτε άλλο για την υλοποίηση των καινοτομιών τους.
You know who I am.
Ξέρεις ποιος είμαι.
Ты меня знаешь.
Tu sais qui je suis.
انت تعر ف من أكون
 
Nick_Mok
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: 06 Ιαν 2019, 17:10

Re: Τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων στο εξωτερικό (Brain drain

17 Ιαν 2019, 22:58

Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στην σημερινή κοινωνία νεα μυαλά αρκετές φορές πτυχίουχοι με αρκετές διακρίσεις πάνω στο αντικείμενο τους να προτιμούν την φυγή τους σε άλλες χώρες, με περισσότερες επαγγελματικές προοπτικές.Παρολα αυτά ο πραγματικος λόγος που φεύγουν αυτά τα άτομα είναι επειδή δεν βρίσκουν θέσεις εργασίας πάνω σε αυτό που έχουν σπουδάσει και αγαπάνε.Δεν αμφισβητείται το γεγονός πως υπάρχουν δουλειες όμως οι μισθοί και τα επαγγέλματα που υπάρχουν είναι χαμηλοί και λίγα αντίστοιχα.
Άρα η πιο λογική λύση θα ήταν η δημιουργία νέων επιχειρήσεων έπειτα απο συγχρηματοδότηση του κράτους έτσι ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.Ομως,πέρα απο τις θέσεις αυτές θα πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.Αν εδώ ένας εργοδότης προσφέρει τον υποδιπλασιο μισθο και τις περισσότερες φορές χωρίς πολλές δυνατότητες εξέλιξης και βέβαια ο υποψήφιος θα καταφύγει σε καποια εταιρία του δυτικού κυρίως κόσμου.Αφου θα δημιουργηθούν θέσεις και οι μισθοί θα ανέβουν τα κίνητρα για παραμομη στην χώρα ενώ ταυτόχρονα θα έχουν γίνει και επενδύσεις στον ελληνικό χώρο.
Συνοψίζοντας, πιστεύω πως υπάρχουν λύσεις για το υπάρχον πρόβλημα και για να βρούμε την πηγή του θα πρέπει να μπούμε στην θέση των νέων και να σκεφτούμε γιατί θα θέλαμε να εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας.Με την ενίσχυση βέβαια πάντα τιυ κράτους αλλά και με διάφορες πρωτοβουλίες απο μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αυτή η ιδέα είναι πέρα για πέρα αληθινή.,
Οποιαδήποτε άλλη άποψη δεκτή και οποίος θέλει να συζητήσει μαζί μου είμαι πάντα ανοικτός στα προσωπικά μηνύματα.Να έχετε ένα όμορφο υπολοιπο ημέρας.
 
ovlahonick
Δημοσιεύσεις: 15
Εγγραφή: 24 Μαρ 2017, 15:24

Re: Τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων στο εξωτερικό (Brain drain)?

25 Μαρ 2019, 16:48

1) Μειωση Γραφειοκρατιας και Φορολογιας για προσελκυση νεων επενδυσεων
2) Αναπτυξη εμπιστοσυνης μεταξυ Πολιτειας-Πολιτη
3) Παταξη Διαφθορας
4) Ιδιωτικα Πανεπιστημια με ξενογλωσσα τμηματα
5) Αναγνωριση ξενων πτυχιων
 
dimitristhanos
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: 16 Μάιος 2020, 00:55
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων στο εξωτερικό (Brain drain)?

16 Μάιος 2020, 11:26

Στην Ελλάδα πρέπει -μιας και βγάζουμε μυαλα- να υπάρχουν εργαστηριακά προγράμματα τύπου MIT. Αυτό όχι μόνο θα κρατήσει τους Έλληνες επιστήμονες στην χώρα μας αλλά θα προσελκύσει και ξένους επενδυτές.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης