Για να επενδύσει κανείς σε οποιαδήποτε χώρα (ειδικά μια ξένη χώρα) πρέπει να δει ξεκάθαρα το λόγο για τον οποίο θα το κάνει, αλλά και να δει αν τα προτερήματα της επένδυσης είναι μεγαλύτερα ως σύνολο από τα μειονεκτήματα. Για να είναι, λοιπόν, μια χώρα καλό μέρος για επενδύσεις, πρέπει να ελέγξει ποια είναι τα μειονεκτήματα της επένδυσης σε αυτή και να τα εξαλείψει, όπως επίσης να δει ποια τα πλεονεκτήματα και να τα ενισχύσει στο έπακρο.
Στην Ελλάδα ισχύει ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά μειονεκτήματα:
η σπανιότητα του φιλοτίμου σε συνδυασμό με την οκνηρία των εργαζομένων,
η μη επαγγελματική προσέγγιση σε κάθε τομέα,
το πολύπλοκο σύστημα γραφειοκρατίας και
η ύπαρξη πολλών φόρων. Τα πρώτα δύο εξαλείφονται μόνο με τη
σωστή κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία και την
επιβολή του τυπικού κοινωνικού ελέγχου (κάτι τ' οποίο θα έλυνε τα περισσότερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας). Τ' άλλα δύο, όμως, θα πρέπει ν' αναλυθούν προσεκτικά για την επίλυσή τους και δεν μπορούν να λυθούν άμεσα.
Όσον αφορά τα προτερήματα, είναι κυρίως το γεγονός ότι
βγάζουμε περιστασιακά μερικές ιδιοφυΐες οι οποίες φτιάχνουν έναν καλύτερο κόσμο εκεί έξω. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι 1) να συνεργαστούν μεταξύ τους ώστε να δημιουργήσουν καινοτομίες εδώ και γενικότερα να βοηθήσουν την πατρίδα, και 2) να δημιουργηθεί (έστω και τεχνητά) ένα καλύτερο περιβάλλον γι' αυτούς, με σκοπό να μην υπάρξει λόγος να φύγουν από εδώ.
Αν γίνουν αυτά, η Ελλάδα θα λειτουργήσει ως μαγνήτης επενδυτών, πραγματικά!
You know who I am.
Ξέρεις ποιος είμαι.
Ты меня знаешь.
Tu sais qui je suis.
انت تعر ف من أكون